Varka ile Gülşah 'ın Hikayesi
- SABO KOSİMOVA
- 7 Şub 2021
- 2 dakikada okunur
Varka ve Gülşah Topkapı Sarayı Kütüphanesi’nde bulunan 71 minyatürlü Farsça bir el yazmadır Hoy’dan gelmiş ve Konya’ya yerleşmiş bir aileden olan Abdül Mümin tarafından resimlendirilmiştir.
Bir aşk hikâyesi olan Varka ve Gülşah 13. yüzyıl Anadolu Selçuklu dönemi resim sanatının en güzel örneklerindendir Türk tiplerini temsil eden figürler, Büyük Selçuklu dönemi çini ve seramiklerindeki figürlerle büyük benzerlikler gösterir. Uygurlardan itibaren gelişen üslubun Anadolu’daki devamı olan el yazmanın minyatürleri dönemin en önemli belgelerindendir.
Varka ve Gülşah hırs ve haksızlık dünyasında trajediye dönüşen bir aşk hikayesidir. Hikaye Hz. Muhammet’in döneminde Arabistan’da geçer. Çocukluklarından beri birbirini seven Varka ve Gülşah 16 yaşına geldiklerinde evlenmeye karar verirler. Düğün törenlerinde Gülşah’ın daha önce geri çevirdiği Beni Zeybe Kabilesi reisi Rabi İbn Adnan saldırıp Gülşah’ı kaçırır. Bunun üzerine Varka ve babası Beni Zeybe Kabilesi’ne karşı savaş açar. Savaşta Varka’nın babası da dahil bazı kişiler ölür. Rabi ise o sıralarda Gülşah’ın kalbini kazanmak için ona değerli hediyeler verir. Gülşah, Rabi’nin hediyelerini ve isteklerini kabul eder ama ondan bir müddet süre ister. Rabi, sevgilisi Varka’yı tutsak alınca Gülşah erkek kıyafeti giyerek kamptan kaçıp savaş alanına gelir ve Rabi’yi öldürür. Ancak Rabi’nin oğlu Gülşah’ı yeniden kaçırır. Varka, İbn Rabi’nin çadırına saldırıp Gülşah’ı kurtarır. Rabi ve oğlunun tehditlerinden kurtulan aşıklar tam da birbirlirlerine kavuştuğunu mutlu bir hayat süreceğini sanarken bu sefer de Gülşah'ın ailesi engel olur onlara , daha zengin bir damada vermek isterler kızlarını. Varka da bunun için Yemen kralı olan dayısının yanında servet edinmeye gider. Gülşah'ın ailesi Varka'nın dönüşünü bekleyeceklerine söz vermelerine rağmen kızlarını çok zengin Şam Şahı ile evlendirirler. Varka döndüğünde ailesi kızlarını bulmaması için ve olayı örtbas etmek için Gülşah'ın öldüğünü söylerler hata içinde koyun gömdükleri sahte bir mezar hazırlamışlardır. Mezarı gören Varka sevgisinin öldüğüne inanmış uzun bir dönem yas tutmuş, acı çekmiştir. Biz zaman sonra yaralı bir şekilde Şam sarayına getirtilen Varka burada Gülşah ile karşılaşmış, bir kez daha hayal kırıklığına uğramıştır belki de geçen zaman içinde kabuk bağlayan iç yarası yeniden kanamıştı.. Şam Şah'ının samimiyetin ve iyi niyetini suistimal etmek istemediğinden sessizce ayrılmıştır saraydan. Tanrı'dan ölmek için yalvardı ve isteği gerçekleşti .. Sonunda onun mezarını bulan Gülşah, oracıkta kendi hayatına son verir. Hikayenin bundan sonrası radikal bir değişikliğe uğrar, yani trajedi mucizeye dönüşür Hz. Muhammed aşıklara mutlu bir hayat bağışlar.

.


Son Yazılar
Hepsini GörKuşları çok seviyorum, özellikle de güvercinleri, posta güvercinlerini .. Bir kuş olmayı isterdim, hayır hayır bir kuş olsaydım büyük...
Bu gün sevgililer günüymüş o halde ben de sevgililerimi anmadan geçmeyeyim. Benim sevgililerimin bedenleri ölü, çürümüş ve kokuşmuş...
Comments